Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/denieuwe/public_html/includes/config.php on line 6

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/denieuwe/public_html/includes/config.php:6) in /home/denieuwe/public_html/includes/config.php on line 9
De Nieuwe Proef

WOON/WERKVERENIGING

De woon- en werkvereniging is eigenaar van de boerderij. De vereniging heeft veel weg van een moderne coöperatie, met ander woorden : het gezamenlijk eigenbelang. 

Zo gebruiken we het principe: ’kostenmaker is kostendrager’. De kosten worden zo veel en zo correct mogelijk doorberekend aan diegene die deze maakt of de voorzieningen gebruikt. Omgekeerd geldt ook dat er een reële vergoeding wordt gegeven aan diegene die extra tijd en kapitaal inbrengt.

In de vereniging hebben we met elkaar afgesproken dat we een bijdrage willen leveren aan duurzame ontwikkeling. We willen ook een actieve rol spelen in de sociale en culturele omgeving. We treden onze buurt met respect tegemoet. 

Wil je meer informatie over woon/werkverenigingen, kijk dan even op de website van StutConsult.

 

De stolp

In het hart van de stolpboerderij is een groot trappenhuis gebouwd, dat toegang biedt tot 8 appartementen, variërend van 60 tot 100m2.


de hal

dars

Achterin de boerderij is een gemeenschappelijke keuken en een grote dars, een zaal voor vergaderingen en gezamenlijke maaltijden. 

En dan is er nog eens de 7 hectare land. Het erf van de oude stolpboerderij met de boomgaard, biologische moestuinen, kippen, konijnen en kalkoenen, schapen en paarden. Onderhoud van het land en zorg voor de dieren worden gezamenlijk gedeeld.

Zo kan de boerderij als geheel bewaard blijven.

 

Het erf 

Op het terrein worden in de verbouwde paardenstal, het Chateaux Cheveaux, studio's en praktijkruimte ter beschikking gesteld voor verhuur (zie www.hooibalie.nl).

De omwalling van de paardenbak ernaast, is gecreëerd met grond uit de nieuw aangelegde visvijver en restmaterialen van de verbouwing van de stolp. 

paardenbak

knutselen op erf

In de voormalige varkensboet zijn paardenstallen gemaakt. 

In het kippenkasteel hebben de Noordhollandse Blauwen en 5 hennen hun onderkomen.

kippenhok

 

 

 

 De tuinen

De voortuin, ooit ontworpen door Mien Ruys, heeft het originele karakter behouden. Opnieuw aangepakt in 2008 en uitgewerkt door een bevriende Japanse tuinarchitect, Yutaro Terada, is een prachtig ontwerp ontstaan in de traditie van Mien Ruys. De voor- en de zijtuin (de Hof genoemd) is bestemd voor de bewoners en hun gasten.

Aan de achterkant van de stolp staat de kas met abrikozen, perziken, nectarines en druiven. Ernaast liggen de mooie moes-, en bloementuinen gescheiden door zachtfruit, zoals frambozen, bramen en bessen.

 

voortuin

hof

tuin voor kas

achtertuin

 

 

 

Het landschap

Om en achter de schuren ligt de windsingel. Er is veel werk verricht om de windsingel ecologisch volledig te maken: essen en elzen zijn deels gekapt, de eiken en iepen krijgen meer lucht en er zijn meer struiken gekomen, die er ook van oorspong in hoorden. Stinzeplanten bedekken in het voorjaar de bodem. Rillen tussen de bomen worden afgewisseld met o.a. daslook en sneeuwklokjes.

Wie zich graag even wil terugtrekken, kan een wandeling maken op het Filosofenpad.

filosofenpad 1filosofenpad 2

 

Op het weiland broeden, onder andere, kievit, tureluur, scholekster en grutto. De slootkant is rijk aan wilde planten. Kleine watereppe, kikkerbeet, schedefonteinkruid en moerzoutgras zijn reeds vaste bewoners. De witte waterranonkel bloeit rijkelijk, net zoals de zwanebloem. De slootkant hebben we op een aantal plekken afgegraven om de biodiversiteit te stimuleren. We hebben zelfs lepelaars zien foerageren.

 

 

De Nieuwe Tocht

In 2006 is het land naast de boerderij door een aantal van de bewoners gekocht. 

Dit project heeft de naam De Nieuwe Tocht gekregen, naar de waterloop achter het perceel dat De Tocht heet.

Het voorste stuk aan de wegzijde bestaat uit wilde bloemen en kruiden. Een ander deel is in gebruik als groentetuin. 

De twee achterste weilanden doen dienst als graas- en hooiland voor schapen en paarden.
De mogelijkheden voor subsidiëring uit de Noord-Hollandse landschapselementenregeling worden actief benut. De eerder genoemde visvijver is daar al het resultaat van, evenals de natuurvriendelijke oevers in de boomgaard, de houten landhekken rond het erf en een aantal bomen op De Nieuwe Tocht.

vijver